DomůOdvětvíPotraviny a krmiva

Potraviny a krmiva

V průmyslovém potravinářství nachází mikrovlnná technologie nejčastější využití. Podobně jako v jiných odvětvích je největším přínosem mikrovln rychlost, rovnoměrná distribuce tepla a výrazná úspora energie.

Rozmrazování

Mikrovlny jsou rychlým, úsporným a hygienickým způsobem, jak rychle rozmrazit potraviny k dalšímu použití. Relativně kompaktní zařízení dokáže rozmrazit několik tun produktu za hodinu. Díky rychlému rozmrazení si tak produkt uchová více váhy a zároveň nehrozí riziko rozvoje patogenů.

Vaření/předvaření

Díky tomu, že mikrovlny pronikají skrze celou strukturu materiálu, dokážou jej ohřát rychleji než konvenční technologie. To umožňuje výrazně zkrátit celkovou dobu vaření a v některých případech i snížit spotřebu energie. Předvařit, a v některých případech dokonce zcela uvařit, lze celou řadu potravin, od brambor, přes pečivo až po maso.

Sterilizace

Některé potraviny jako například ořechy, sušené ovoce nebo koření je často nutné sterilizovat. Mikrovlnná sterilizace, díky rychlému náběhu na teplotu, uchová v materiálu maximum živin, má minimální vliv na strukturu a barvu a v mnoha případech zvýrazní jeho chuť.

TIP: Přečtěte si, jak jsme snížili dovozci ořechů objemy vadných dodávek, a každý rok mu tak šetříme miliony korun.

Pražení

S pomocí mikrovln lze pražit bez přítomnosti teplosměnného média, díky čemuž je energie distribuována přímo do produktu. Není třeba ohřívat olej ani vzduch. Mikrovlnné pražení je rychlé a ve většině využití zvýrazní chuť potraviny.

Enzymatická inaktivace

Některé plodiny mají tendenci časem zhořknout, a proto je pro prodloužení trvanlivosti nutné je stabilizovat. Mikrovlnný způsob tohoto procesu je světovým unikátem a vyznačuje se především rychlostí, jednoduchostí nasazení a zvýrazněním chuti stabilizovaného produktu. Nejčastěji je tímto způsobem stabilizován mák.

TIP: Zajímá vás více? Přečtěte si naši případovou studii, jak mikrovlnná stabilizace dává vyniknout chuti máku a zároveň výrazně zefektivňuje jeho zpracování.

Sušení

Velkou výhodou sušení pomocí mikrovln je jeho výrazná rychlost. Velké využití nachází naše technologie především v provozech s potravinami s vysokou přidanou hodnotou, případně pokud je jiný způsob sušení složitý nebo dokonce nemožný.

Chcete využívat mikrovlny i ve svém provozu? Ozvěte se nám.

Přínosy mikrovln

Úspora času

Minuty místo dní

Lepší řízení procesu

Homogenní teplota, změny procesu v reálném čase

Ekonomika

Minimální čas, potřebný prostor a tepelné ztráty

Efektivita

Plynulost výroby

Případové studie

Mikrovlny snížily dovozci ořechů objemy vadných dodávek a každý rok šetří miliony korun

Přestože má většina dodavatelů ořechů s výrobci smluvně zajištěno, že produkt musí být zdravotně nezávadný, je běžné, že tato podmínka splněna není. V zemích, kde se skořápkové plody pěstují, často nebývá na hygienu kladen dostatečný důraz. Co pak dělat s kamionem, který již dorazil na místo a existuje riziko, že část zboží nemusí projít laboratorními testy?

Co jsme řešili

Všechny importované ořechy a sušené ovoce musí po dovozu projít přísnou mikrobiologickou kontrolou. Zákazník, importér tohoto zboží, si přál mít možnost takový produkt rychle, efektivně a bezpečně sterilizovat a vyhnout se tak případné zkáze nebo nevyhovění předepsaných norem. My jsme přišli s řešením, které nejen vyhovělo jeho zadání, ale zároveň pomohlo chuti výsledného produktu.

Jaké jsme zvolili řešení

Základním požadavkem zákazníka byl velký rozsah produktů, který prostřednictvím technologie může sterilizovat. Zařízení mělo umět pracovat s produkty o velikosti sezamu, na druhé straně mělo být použitelné i na buráky, mandle a podobné. Zvolili jsme proto unikátní koncepci mikrovlnného bubnu, která si s podobnými produkty dokáže nejen poradit, ale zároveň omezuje prašnost prostředí a riziko pádu produktů mimo přepravní pás.

Zařízení je vybaveno automatickým vážením a dávkováním produktu. Samotný buben je zároveň také neustále vážen, takže zařízení automaticky pozná, jaký výkon je do materiálu potřeba vyzářit. Jediné, co je potřeba nastavit, je odpovídající receptura, jelikož každý produkt má svůj specifický sypný úhel a od toho se odvíjející potřebný náklon bubnu.

Mezi výhody patří:

  • Rychlý proces, který zajišťuje uchování podoby produktu a jeho výživových hodnot
  • Mikrovlnný ohřev zlepšuje chuť zpracovaných produktů
  • Plná automatizace provozu a snížení nákladů na personál
  • Nižší spotřeba elektrické energie

Výsledek

Mikrovlnné zařízení jsme dodali v roce 2018 a velmi rychle se stalo jedním z nejdůležitějších strojů v závodu a většinu času funguje v třísměnném provozu. Kromě samotné sterilizace jej zákazník využívá i k sušení, pražení a enzymatické inaktivaci. Od chvíle, kdy bylo zařízení nainstalováno, neměl zákazník problém s mikrobiologickými testy při dovozu a odběratelé samotní si pochvalují výraznější chuť ořechů samotných.

Mikrovlnná stabilizace dává vyniknout chuti máku. Je tak ideální technologií na jeho úpravu

Zákazník díky mikrovlnné technologii lépe plánuje výrobu, podařilo se mu snížit náklady a zároveň zvýraznit chuť zpracovaného máku.

Co jsme řešili

Mák určený k dalšímu využití v potravinářství má v průběhu času tendence postupně hořknout. Proto je vhodné, aby prošel tepelnou stabilizací. Standardně se na stabilizaci používá parní technologie, která je ale zastaralá, neefektivní a potlačuje chuť máku.

Zákazníka, významného producenta v oblasti pekárenství, zajímalo, zda existuje šance, že bychom parní způsob nahradili mikrovlnami, což by mu pomohlo proces inovovat, zefektivnit a automatizovat. Několik prvotních experimentů ukázalo, že to možné je a že způsob má potenciál.

Jaké jsme zvolili řešení

Po měsících kalibrací a testování se podařilo najít správnou recepturu. Na řešení jsme přitom spolupracovali s nezávislou komisí, která byla garantem toho, že chuťové i další vlastnosti máku zůstanou při stabilizaci mikrovlnami zachovány.

Výrok komise byl nakonec jednoznačný: „Skutečná maková chuť, nejlepší, jakou jsme kdy okusili.“

Produkt bylo možné ohřívat v průběžném pásovém zařízení. Celý proces tak probíhá kontinuálně na pouhých 4 metrech. Díky tomu:

  • Je celý proces rychlejší a dá se lépe plánovat
  • Stabilizace nejen uchová, ale dokonce zvýrazní chuť máku
  • Není třeba velkých prostor, mikrovlnka se vejde na malý zástavbový prostor
  • Je možná plná automatizace procesu

Výsledek

Mikrovlnné zařízení po 20 let sloužilo k plné spokojenosti zákazníka. Zachování a zvýraznění jedinečné chuti dodávaného máku pomohlo zákazníkovi etablovat se na trhu a najít si zde své stálé odběratele.

Místní trh si na tuto chuť natolik zvykl, že už si nemůžeme dovolit na procesu cokoliv měnit. 

V roce 2018 si společnost objednala druhou linku.

 

Zákazník: Významný producent hotových směsí pro pekaře
Termín realizace: 1998, druhé zařízení 2018

Potřebujete další informace?